Psychedelische integratie

De afgelopen jaren zagen een stijging in de publieke interesse voor zogenaamde psychedelica. Sommige mensen zijn geïnteresseerd en vragen zich af wat deze middelen voor hen kunnen betekenen. Recent onderzoek richt zich op de vraag of psilocybine, MDMA en LSD, die allemaal erg op serotonine kijken en binden aan serotonine receptoren in het brein, kunnen helpen bij trauma verwerking. Dit onderzoek is nog gaande en tot nu toe alleen toegankelijk voor proefpersonen. Sommige mensen, hoopvol gestemd door voorlopige resultaten, besluiten “ondergronds” te gaan. Misschien geldt dat wel voor jou.

Misschien heb je een trip sitter, sjamaan of begeleider gevonden die aan je zijde zat. Misschien heb je gestript met een goede vriend of misschien ben je alleen op reis gegaan.

Dus wat nu?

  • Misschien kwam je terug en was de wereld nog precies hetzelfde als voorheen, wat misschien teleurstellend is omdat je zo hoopte op verandering.
  • De ervaring was misschien intenser dan je had verwacht, misschien soms wel beangstigend.
  • De ervaring heeft je misschien niet de antwoorden gegeven die je zocht of misschien wel helemaal geen.
  • Je aarzelt misschien om er met anderen over te praten of je hebt het geprobeerd maar ontdekte dat anderen niet zo reageren als je had gehoopt.

We is al veel geschreven over psychedelica wat ik hier niet zal herhalen. Kort gezegd lijken deze middelen (psilocybine, MDMA en LSD) veel op serotonine en binden ze ook aan de serotonine receptoren in je brein. Maar omdat ze niet identiek zijn aan serotonine maar een beetje verschillen, veroorzaakt dit de ongewone ervaring die we een “trip” noemen. Een effect van psychedelica is dat alle gebieden van het brein tijdelijk meer verbindingen met elkaar hebben. Signalen die normaal worden weggefilterd komen nu door. Dit is wat mensen onder invloed van psychedelica zo gevoelig kan maken voor de stemming van anderen. Wat je tijdens je trip ervoer kwam van je eigen zintuigen, je brein en je zenuwstelsel’s communicatie met zichzelf, uitvergroot.

Als je de ervaring in ging met een vraag of intentie, dan kan het zijn dat je vraag onbeantwoord lijkt, de intentie onvervuld. Je hebt misschien hele bijzondere dingen gezien, maar hebt niet gevonden wat je hoopte: antwoorden, oplossingen, instructies. Dit komt doordat het zenuwstelsel niet kan spreken, lezen of schrijven. Enkel een klein deel van je brein kan dat. Dus als er berichten van jezelf aan jezelf in zaten, antwoorden op vragen of oplossingen voor problemen, dan kreeg je die waarschijnlijk in symbolische form. Net als dromen. Het kan even duren voor je ze hebt doorgrond.

Misschien had je rechstreeks van je psychedelische ervaring over willen gaan tot het maken van veranderingen in je leven. Als je geen duidelijke antwoorden hebt gevonden voor welke richting je in moet, dan heeft je zenuwstelsel je misschien anderen dingen willen zeggen dan jij naar op zoek was. Uitvogelen van de berichten van jou aan jezelf hangen misschien af van een beetje serendipiteit. Je weet nooit wanneer het allemaal op zijn plek zal vallen. Ik wil je aanmoedigen om te blijven zoeken. Als er een ding geldt voor zoekers, dan is het dat als je blijft zoeken je onvermijdelijk uiteindelijk een vinder wordt.

Wat gaan we doen?

Je brein heeft je dingen te vertellen, en je luistert niet altijd. Dat weet je. Dat ligt niet aan jou. Het is echt ontzettend moeilijk om naar jezelf te luisteren. Als in, echt goed verstaan wat je tegen jezelf te zeggen hebt, dat is het moeilijkste wat er is. Als je toch eens wat harder kon praten, dan kon je misschien horen wat je tegen jezelf te zeggen had.

En dat is wat je gedaan hebt. Psychedelische middelen hebben de volumeknop omhoog gedraaid tot hij niet verder kon. Maar het volume verhogen maakt het bericht niet altijd duidelijker. Nog steeds geen handleiding om veranderingen in je leven te maken.. Wat nu? Dit is wat we zullen doen: We nemen door wat je zag, hoorde, voelde en we gaan proberen te vertalen wat het is dat je jezelf probeert te vertellen. In deze sessies zal ik je vragen om te tekenen of te schetsen wat je ervaren hebt en zelf zal ik ook gebruik maken van potlood en papier om symbolen en ideeën te schetsen.

We zullen kijken naar de natuur, kunst, literatuur om de symboliek van jouw bericht aan jezelf te doorgronden. In het begin kan dat nog weinig antwoorden geven en het kan nogal een puzzel zijn. Het leven is zo. Laten we kijken of we samen de rand van jouw puzzel kunnen leggen.

Om je te helpen betekenis te vinden, zullen we de symboliek van je ervaring gaan onderzoeken. Je kunt een dier hebben gezien (of misschien was je er een), bent misschien een van je familieleden of voorouders tegengekomen, je hebt misschien structuur beklommen, geometrische figuren uitgeademd, misschien heb je interactie gehad met elementen als aarde, vuur, lucht en water of misschien heb je zelfs wel de geur van kleuren ervaren, wie weet. Elke ervaring is anders. Er zijn ook overeenkomsten. Er zijn delen van ons brein die zijn geëvolueerd tot wat ze nu zijn. Je bent met die paden in je brein geboren en in dat opzicht zijn ze universeel. Daarom zijn er ook overeenkomsten te vinden in de psychedelische ervaring. Mensen hebben ervaringen met elkaar uitgewisseld sinds de mensheid voor het eerst begon de communiceren en vanaf het begin hebben we in symbolen gecommuniceerd. Je hebt iets gemeen met alles wat iedereen ooit ervaren heeft en van het vroegste moment dat we met elkaar konden communiceren hebben we tekeningen gemaakt en dingen opgeschreven. Samen zullen we zoeken naar symbolen in de natuur, religie, spiritualiteit, moderne kunst, literatuur, popcultuur, muziek, muziek, literatuur, geschiedenis en alles wat zich maar aandient in het ontrafelen van jouw ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *